Otthonfelújítási pályázat 2024 – Megjelent a végleges pályázati felhívás

Megjelent az Otthonfelújítási program hivatalos felhívása és vele együtt az összes lényeges információ is mind a lakosság, mind a kivitelezők számára.  A végleges felhívás számos új elemet tartalmaz, ami a korábbi társadalmasítási felhívás még nem tartalmazott. A KMI Ablak csapata összeszedte a leglényegesebb információkat a pályázattal kapcsolatban, most egy helyre: 

Legkiemelkedőbb változások a pályázat kapcsán a következők:

 • Megnyílt az út a hőszivattyúk telepítése előtt
 • Támogatható olyan ingatlan is, amit csak most vesznek meg, illetve amibe most költözik be valaki.
 • Támogatható a régi építésű, de felújított vagy bővített ingatlan is 
 • Támogatható a kőzetgyapot szigetelés és a tetőablak beépítés is
 • Ha nem lehet hivatalos dokumentumokkal igazolni a ház életkorát, akkor az energetikai szakértő hozza meg a döntést a támogathatóságról
 • Kedvezőbbé váltak a hitelfeltételek

Ezek a fentebb olvasható változások lehetővé teszik még több igénylő számára a részvételt a pályázatban. 

A pályázat célja, hogy minél több 1990 előtt épült ingatlannak tudjon megvalósulni az energetikai korszerűsítése. A program hiteles energetikai tanúsítvánnyal alátámasztott, legalább 30%-os energia-megtakarítást eredményező korszerűsítése céljából használható fel az alábbi folyamatokra:

 • hőszigetelésre, födémszigetelésre,
 • nyílászáró szerkezetek cseréjére vagy korszerűsítésére,
 • használati melegvíz-rendszerek korszerűsítésére,
 • fűtéskorszerűsítésre,
 • melegvizes puffertartály létesítésére,
 • a kapcsolódó helyreállítási, javítási munkákra

Az összes felújítási folyamathoz a pályázat külön-külön is meghatározza a fajlagos maximum költségeket. Egy felújítási projektre maximum 7 millió forintnyi költség számolható el, amiből minimum 14,3%-nyi saját fprrásnak kell lennie. Természetesen a minimumon felül további saját forrás is felhasználható az előírt 30%-os energiamegtakarítás megvalósításához.

Az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően a pályázat keretein belül 20 ezer lakóépület korszerűsítése valósulhat meg, a 108 milliárdos keretösszegből. Ami külön jó hír a családoknak, hogy a módosításoknak köszönhetően a futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, ami akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.

Fontos kiemelni a vissza nem térítendő támogatás mértékét a finanszírozási összegen belül, ami járásonként eltérő lehet. A vissza nem térítendő támogatás aránya a korszerűsítendő ingatlan fekvése szerinti járás átlagjövedelmének az országos átlagjövedelemhez viszonyításától függően, sávosan került meghatározásra.

Amennyiben a beruházás elszámolható összköltsége alacsonyabb 7 000 000 forintnál, akkor a saját forrás, a vissza nem térítendő támogatás és a kölcsönrész is arányosan kisebb lesz.

Győr-Moson-Sopron vármegye lakosságára a következő táblázatok vonatkoznak:

Az országos átlagjövedelem 75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás arány maximuma 50%, ahogy a példa is mutatja. Ebbe a kategóriába sorolható a csornai, mosonmagyaróvári, soproni, kapuvári és pannonhalmi  járás is. 

Az országos átlagjövedelem 110%-át meghaladó átlagjövedelmű járások esetében a vissza nem térítendő támogatás arány maximuma 41,67%. ahogyan a példa is mutatja. . Ebbe a kategóriába sorolható a Téti járás, Győri járás.

A felhívásra hivatalosan július 1-től lehet pályázni a lakosság számára. A pályázat hivatalos kiírását és minden további hasznos dokumentumokat a pályázattal kapcsolatban a palyazat.gov.hu oldalon megtalál.

Keresse bizalommal a KMI Ablak Kft-t, valósítsuk meg együtt otthona nyílászáró cseréjét és hőszigetelését a pályázat keretein belül. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük