Fűtésszezon – mire figyeljünk a nyílászáróknál – tippek

Az, hogy milyen ablakunk van, és hogyan használjuk, nemcsak a komfortérzetünk, de a pénztárcánk szempontjából is fontos. Ha ügyesen szellőztet, és nem pazarolja a meleget.

A legjobb persze az, hogy ha minél hamarabb jól szigetelő, műanyag ablakot  épít be, de ha erre nincs lehetősége, akkor néhány praktikával sokat javíthat a lakás hőérzetén.

  1. Ha van redőnyünk vagy ablaktáblánk, télen mindenképpen használjuk, hiszen így jóval kevesebb meleg tud elillanni az ablaküvegen keresztül. A vastag függöny szintén jó megoldás (gondoljon csak a régi kastélyok nehéz brokátfüggönyeire), ha van sötétítőfüggönyünk, téli estéken mindig húzzuk el.
  2. A napsütés télen ritka ajándék, éppen ezért mindenképpen érdemes kihasználni! Ha süt a nap, vegye lejjebb a fűtést!
  3. A gyertyák nemcsak hangulatosak, de a fűtésbe is besegíthetnek: ha több, nagyobb gyertyát meggyújt a szobában, percek múlva érezni fogja, hogy melegebb lett. De vigyázzon, mindig valami éghetetlen felületre (fémtálca, kőlap, stb.) tegye, és soha ne legyen fölötte semmi, ami lángra kaphatna!

Szellőztessen megfelelően!

Meglepő, de kevés ember szellőztet megfelelően a téli hónapokban. A hideg évszakban ugyanis nem célszerű ugyanazt csinálni, mint kellemes időben: ilyenkor nem lehet egyetlen ablakot sem nyitva hagyni órákig, hiszen a friss levegővel együtt a hideg is bejön, a kihűlt lakás újbóli felfűtésével pedig rengeteg energiát (és pénzt) pazarolunk el.

Télen inkább huzatot célszerű csinálni, de rövid ideig: 5-6 perc bőven elég. Ha a reggeli szellőztetés után napközben mégis kellemetlenné válik a levegő, ismételjük meg a rapid szellőztetést, de soha ne tartson hosszabb ideig.

Ha okosan szellőztet, és a fenti praktikákat is alkalmazza, sokat spórolhat a fűtésen, ha pedig ezt a pénzt félreteszi, idővel könnyedén megspórolhatja akár egy új ablak árát is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük